Mocne argumenty, świadomość swoich praw

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janek11
    Ambiente
    • 2010
    • 150

Fegla pasi badzo dobrze do octy
    Gratuluje wyboru 18 cali jest jak najbardziej
    OK :diabelski_usmiech na mobile widzialem O1 na 20x9,5 cala (nie wiem jak to upchali) ale u szfabów drogi są zajebiste :twisted:
  • hermioli1
    Rider
    • 2009
    • 322

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R9tn-nozpio&feature=player_embedded[/youtube]

I drugi filmik
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=057Gn0MWdpA&feature=player_embedded#![/youtube]
    W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
    Babka utonęła do góry kudłatką.
    Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
    Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!

Komentarz

• Wlody
      Ambiente
      • 2009
      • 144

Świetny materiał Super im dawałeś do wora :szeroki_usmiech
      -------------------------------------------------------
      moja pierwsza octa http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33459

Komentarz

• GreenArrow
        L&K
        • 2009
        • 1052

hermioli1, wczoraj było to w humorze, a mowiąc na temat troszke był ten straznik zdziwiony gdy ktoś zna swoje prawa, i myślał ze uda mu sie kamerzystę wylegitymować

Komentarz

• Marcello01
          Rider
          • 2009
          • 491
          • Octavia I (1U2)
          • AGP 1.9 SDI 68 KM

super w pełni popieram Twoje zachowanie wystarczy być świadomym swoich praw i można utrzeć nosa "władzy"
          https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Tutaj macie więcej o tych :klnie: .... owiesic :zastrzelic

PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

ale skurwysyństwo.. . naprawdę nie da się już jeździć w miarę normalnie .. . bedą nas strasznie łoić . są na takie cuda antyradary :?:
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• shok
                RS
                • 2009
                • 2070
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Hehe dobre naprawde.Nie można dać się zastraszyć. Kidyś słyszałem o ( nie wiem czy prawdziwej) historii wylegitymowania przechodnia który miał ręce w kieszeni.Na nic się zdały prośby a argumentów ani przepisów nie ma na to aby wyciągnąc ręce z kieszeni :szeroki_usmiech
                Może jedynie kultura,ale kultura ma być z obu stron...

Komentarz

• eroberto1
                  Rider
                  • 2010
                  • 350

Jak już poruszamy sprawę straży miejskiej to też ciekawe zdarzenie z wakacji, pwnego dnia wraz ze znajomymi pojechaliśmy na dwa auta w okolice plaży w sobieszewie, mi udało się zaparkować przy chodniku natomiast kumplowi niestety nie i zaparkował kilka etrów dalej ale nadal przy chodniku - byłi tam dużo aut, zadnych zakazów, niby teren leśny, była tabliczka że w lasach zabrania się itd ale nic o zakazie parkowania, zadnego znaku, zupełnie nic, po 8 godzinach plażowania wracamy a on ma mandat za wycieraczką 300zł, następnego dnia rano jedziemy do wystawcy kwitka -straży miejskiej w gdańsku z pytanie na jakiej podstawie... a pan strażnik w odpowiedzi że na podstawie ustawy o lasach Państwowych i tak ma być :szeroki_usmiech Mandat oczywiście nie przyjęty a kolega czeka na wezwanie do sądu. Ze zdarzenia wynika że należy znać ustawę o lasach Państwowych aby nie dostawać mandatów bo sama znajomość kodeksu drogowego nie wystarczy. Po powrocie z wakacji poszperałem w necie i co sie okazało że ta cała akcja strażników miejskich to skandal który znalazł się w gazecie, panowie potrafili dziennie skasować 60 plażowiczy po 300zł to daje nam 18 000 :diabelski_usmiech potrafią na siebie zarobić ;D urząd miasta napewno to doceni w budżecie.

link do całej akcji:

Czy można wystawić mandat za parkowanie pod zakazem parkowania jeżeli nie ma znaku informującego o zakazie parkowania???
                  2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

A co z tych filmików ma wynikać?

Komentarz

• andrzej1962
                      L&K
                      • 2010
                      • 1306
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Witam.
                      A ja bym dociekał trochę z innej "beczki". Jakim cudem straż miejska z Krosna bo tak zrozumiałem ma zamontowany fotoradar w samochodzie nie będącym własnością Gminy. O ile się nie mylę Krosno Odrzańskie nie jest na terenie gminy Jelenia Góra. Straż Miejska to nie Policja, która na mocy ustawy może posługiwać się różnymi "dziwnymi" rejestracjami. Więc co to za auto i do kogo należy.

Komentarz

• mrfazi
                        • 2010
                        • 3103
                        • Superb III (3V3)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A teraz pomyślmy co by było gdyby ów strażnik z Texasu postanowił na siłę uniemożliwić kręcenie filmu, doszło by do przepychanki, zapakowali by gościa do karawanu i co dalej ? Ciekawe kto by wygrał, było już troszkę materiałów z takimi przypadkami i nie wyglądało to różowo, taki zakompleksiony ludek stający się najemnikiem gminnym przyoblekając uniform strażnika staje się czasem nieobliczalny.

Jedno jest pewne, walczyć z takim zachowaniem straży wiejskiej to wysoce cenione i ryzykowane zadanie. Czy to przyniesie pozytywne skutki? Trudno to orzec, ja bynajmniej staram się nie pędzić jak szalony gdy jest ograniczenie do 40-tki i korzystam z dobrodziejstwa CB. Tylko w znaczącej większości owe 40-tki stoją w tak trudno zrozumiałych miejscach że nie trudno się pokusić o to że iż cel ich umiejscowienia ma służyć wyłudzaniu kasy od kierowcy.

Komentarz

• andrzej1962
                          L&K
                          • 2010
                          • 1306
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez mrfazi
                          A teraz pomyślmy co by było gdyby ów strażnik z Texasu postanowił na siłę uniemożliwić kręcenie filmu, doszło by do przepychanki, zapakowali by gościa do karawanu i co dalej ? Ciekawe kto by wygrał, było już troszkę materiałów z takimi przypadkami i nie wyglądało to różowo, taki zakompleksiony ludek stający się najemnikiem gminnym przyoblekając uniform strażnika staje się czasem nieobliczalny.

Jedno jest pewne, walczyć z takim zachowaniem straży wiejskiej to wysoce cenione i ryzykowane zadanie. Czy to przyniesie pozytywne skutki? Trudno to orzec, ja bynajmniej staram się nie pędzić jak szalony gdy jest ograniczenie do 40-tki i korzystam z dobrodziejstwa CB. Tylko w znaczącej większości owe 40-tki stoją w tak trudno zrozumiałych miejscach że nie trudno się pokusić o to że iż cel ich umiejscowienia ma służyć wyłudzaniu kasy od kierowcy.
                          Dokładnie masz rację. Z niecierpliwością oczekuję na zmianę przepisu o stosowaniu fotoradarów przez gminy. Skończy się łapanie-zarabianie. Wg nowych przepisów będą musieli przed miejscem umieszczenia radaru oznaczyć znakiem, że dokonuje się pomiaru. Miejsca też nie będą "przypadkowe" a uzgodnione w oparciu o analizę zagrożenia.

Komentarz

• shok
                            RS
                            • 2009
                            • 2070
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jedno jest pewne, walczyć z takim zachowaniem straży wiejskiej to wysoce cenione i ryzykowane zadanie. Czy to przyniesie pozytywne skutki? Trudno to orzec
                            Przyniesie jeśli ogół narodu będzie aktywna. My polacy potrafimy "stękać-narzekać" tylko na przerwach lub w czasie spotkań procentowych.Ile dzieje się w polityce i życiu codziennym a naród na to przystaje. Zobaczcie co dzieje się w Francji jak chcieli podnieść wiek emerytalny! a w Polsce nic dosłownie tylko wyzwiska wśród znajomych.
                            Nie wiem jak Wy ale jak zobaczyłem ostani "zlot Solidarnośći" to poprostu mi człowiekowi który miałby budować nasz kraj ręce opadły.Przecież tam siedzieli wszyscy Ci z lewej,prawej i środkowej.Już nie wspomne ,że to te same twarze lat 90 jedynie 20 lat starsi.Partie się zmieniają a w TV non stop te same osoby...
                            Ciekawe kto by wygrał, było już troszkę materiałów z takimi przypadkami i nie wyglądało to różowo, taki zakompleksiony ludek stający się najemnikiem gminnym przyoblekając uniform strażnika staje się czasem nieobliczalny
                            Właśnie taki człowiek powinien być dla ludzi a próba bezpodstawnej agresji powinna kończyć się wydaleniem z pracy.
                            Po prostu nie widać sprzeciwu społecznego.Mamy kryzys powiększającą sie dziure budżetową ,a administracja zamist się kurczyć się rozrasta.A władza na lewo i prawo rozdaje sobie premie- a co na to polacy tylko wyzwiska i zero reakcji ...

Komentarz

• mrfazi
                              • 2010
                              • 3103
                              • Superb III (3V3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

shok,

Sprawa jest prosta zacznijmy od siebie samych, kulturę na drodze nie zmieni przepis, poseł, policjant, strażnik, czy miliony km autostrad. Podstawowy brak szacunku do innego kierowcy - człowieka, to jest rak który nas toczy i zżera. Wystarczy spróbować się przejechać po mieście zgodnie z przepisami, co tam przepisy, z zdrowym rozsądkiem, na dzień dobry będziesz postrzegany jako oszołom, zawali drogę. Tak więc najpierw od siebie.
                              Nie zmienia to faktu iż otoczenie, nasze drogi (ich jakość), przepisy (ich przejrzystość i zasadność), warsztaty (uczciwość i rzetelność ASO) i tak można w nieskończoność, nie ułatwia tego. Jestem pewny w 100% że jak zmieniło by się podejście do drugiego człowieka to było by to już 50% sukcesu. Tyle że to raczej nie możliwe, ja robię swoje nie reaguje na zaczepki innych oszołomów na drodze, trzymam się zdrowego rozsądku (przynajmniej próbuje ) i na pewno mam zdrowsze nerwy

Zamieszczone przez westwi78
                              A co z tych filmików ma wynikać?
                              Ano prosta rzecz, każdy kombinuje jak się da aby kasę zarobić (i nie ma to w najmniejszym stopniu wspólnego z poprawieniem bezpieczeństwa) ważne aby złocisze do budżetu miasta wpływały.
                              A tym samym taki człowiek w mundurku SM (a także policji) może się dowartościować, nie dotyczy to wszystkich pracowników, są wśród nich normalni ludzie którzy zbłądzili :diabelski_usmiech i potrafią świecić przykładem, nie łamiąc przepisów służbowymi oznakowanymi pojazdami.

Aby nie dać się zrobić w jajo przez w/w służby znajomość swojego prawa w dzisiejszych czasach jest nieodzowna. Wskazywanie, wyłapywanie ich błędów również, tyle że to już syzyfowa praca.

EOT

Komentarz

• shok
                                RS
                                • 2009
                                • 2070
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

mrfazi, nie bardzo rozumie o czym piszesz bo ja mówie o jednym a ty o drugim.Przeczytaj to co ja napisałęm a co ty mi odpisałeś. Masz racje z tym ,że należy samemu jeżdzić przepisowo.Jedank nie zgodzę się z tym ,że mam się " powiedzmy-bać " strażników, policjantów i z skulonym ogonem patrzeć na ich występki. Gość dobrze zzrobił zwracając im uwagę na pracujący silnik- a strażnik go wysłuchał bez cwaniakowania.Dlaczego oni mają sobie stać z pracującym silnikiem jak jego koledzy z pracy 20km dalej za takie zachowanie wlepiają mandaty. Jeśli z wcześniejszym moim postem się nie zgadzasz to moim zdaniem myślimy innymi kategoriami :|

[ Dodano: Nie 24 Paź, 10 13:59 ]
                                A tym samym taki człowiek w mundurku SM może się dowartościować, nie dotyczy to wszystkich pracowników SM, są wśród nich normalni ludzie którzy zbłądzili
                                lub chcą zarobić i się nie narobić.Dla mnie to poprostu przespacerowanie się 8h i odbębnienie swojego.Na koniec miesiąca wyrobienie normy :wink: i tak od wypłaty do wypłaty-wtajemniczeni wiedzą o co chodzi.
                                Podam taki przykład na własnej skórze.Gdzieś w Europie zachodniej zostałem zatrzymany na zakazie.Uwaga zostałęm pokierowany i eskortowany na właściwą drogę.Otrzymałem instruktaż i mapke miasta.Obyło się bez mandatu.Nie wpominając ,że policjant rozmawiał biegle w 4 językach :!: (niestety polskiego nie znał :P )
                                W polsce w takiej sytuacji kolega otrzymał mandat i instukcje ,że tam jest droga.A jak nie wie jak jechać to tam stoi taxi i niech się ich spyta :roll:

Komentarz

• kuba999
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 61

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Z tą czapką to mnie rozwalił

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...AT10/226820942

Art. 39. 1. Zabrania się dokonywania w pasie drogowym czynności, które mogłyby powodować niszczenie lub uszkodzenie drogi i jej urządzeń albo zmniejszenie jej trwałości oraz zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego. W szczególności zabrania się: 1) lokalizacji obiektów budowlanych, umieszczania urządzeń, przedmiotów i materiałów niezwiązanych z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu drogowego;

Fotoradar nie jest urządzeniem związanym z potrzebami ruchu drogowego lub potrzebami zarządzania drogami. Panowie - nie bedąc organem zarządzającym ruchem - powinni mieć zgodę zarządcy drogi na umieszczenie fotoradaru w pasie drogowym wydaną w formie decyzji administracyjnej. Nawet jeżeli stoją na drodze gminnej, a co dopiero krajowej - jak w tym przypadku. Mało tego - powinni posiadać zezwolenie na zajęcie pasa drogowego w okreslonej lokalizacji i czasie. Najzabawniejsze, że taka zgoda często zawiera opis tymczasowej organizacji ruchu (czyli oznakowania drogi)na czas zajęcia pasa drogowego w celu dokonywania czynności. W projekcie tymczasowej oraganizacji ruchu opisuje sie nawet sposób zapewnienia BHP osób wykonujacych czynności w pasie drogowym. Odblaskowe ubranka Policji czy pomarańczowe kubraczki przy robtach drogowych to nie przypadek. Nie widziałem czegoś takiego u "pomiarowców". A za nadzór nad organizacją ich pracy odpowiada Burmistrz. Wracając do zgody na zajęcie pasa drogowego - brak tych dokumentów to samowolne zajęcie pasa drogowego, które jest karane. Dziesięciokrotna stawka dzienna nawet za przypadkowe ustawienie urządzeń na 10 sek. Tak - wystarczy to zarejestrować. Może się zdarzyć , że SM "walczy" :-D z łamaniem prawa o ruchu drogowym łamiąc prawo o drogach. I jeszcze jedno. Informacja o sposobie wykonywania robót na drogach publicznych jest informacją publiczną. Możemy sie jej domagac - nawet ustnie. Co grozi funkcjonariuszowi publicznemu za jej nieudzielenie - to aż strach czytać.

Pieszy jest także użytkownikiem drogi i nie można go w żaden sposób zmusić aby opuścił drogę chyba ze to wyjątkowy przypadek ale niestety fotoradar nie jest nim- koniec
                                    Natomiast jeśli straż miejska wykonuje czynności służbowe w miejscu którym naraża ludzi choć by na drobne napromieniowanie musi mieć włączony sygnalizator świetlny w postaci tzn koguta dotyczy to także policji wykonującej czynności służbowe w miejscach gdzie funkcjonują zakazy o czym bardzo często nasi policjanci nie pamiętają albo nie chcą pamiętać-wtedy proponuje poinformować o takim fakcie wydział wewnętrzny policji komendy wojewódzkiej nie daj boże miejscowej bo to nic nie daje. :diabelski_usmiech
                                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• shok
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2070
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A dla mnie ten gość to taki bohater.Pokazuje co jest nie tak a nie tylko stęka i kuli ogon.Brawo dla niego :szeroki_usmiech

Komentarz

• phoneman
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 3374
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

I następny:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WNFfs8g4uyk[/youtube]

Facet jest genialny.
                                        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• eroberto1
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 350

zna swoje prawa i ma tych złodziei w d...pie a oni poirytowani nic nie mogą zrobić i to jest najlepsze
                                          2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• mrfazi
                                            • 2010
                                            • 3103
                                            • Superb III (3V3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

"Super bohater" , nie no tego jeszcze nie wiedziałem że fotoplastikon rower też "łapie"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XbGJog172Kc&NR=1[/youtube]

Komentarz

• shok
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2070
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A skad ja mam wiedzieć ,że to pani urządzenie... :lol: :zlosnik1:

Komentarz

• phoneman
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3374
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Oczywiście te dyskusje nasunęły mi pewien wycinek z mało znanego filmu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nYkp74v0cww[/youtube]
                                                .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• wrobel
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 365

tutaj macie wszystkie dotychczasowe filmiki:

Komentarz

Pracuję...